Home  »  Tips & Veiligheid  »  Tips voor een veilig en optimaal gebruik van lampolie  »  

Tips voor een veilig en optimaal gebruik van lampolie

Voor een veilig en optimaal gebruik van onze lampolie is het belangrijk dat u olie- en petroleumlampen nooit zonder toezicht laat branden. Plaats lampen binnenshuis ook niet op de tocht.

 

Volg onderstaand stappenplan voor optimale veiligheid: 

  • Stel de lont in op ongeveer 1 mm. Bij gekleurde lampolie is dit in het algemeen iets hoger dan bij blanke lampolie. 
  • Vul de olielamp en wacht tot de lont volledig is doordrenkt. 
  • Bij roeten en/of flakkeren dooft u de vlam en verkleint u het uitstekende lontgedeelte. Daarna de lamp opnieuw aansteken en controleren of dit het gewenste effect oplevert. 
  • Bij gekleurde lampolie: als de vlam kleiner wordt, wijzigt u niet de instelling van de lont, maar dooft u de lamp en vult deze na, zodat de aanzuighoogte wordt gereduceerd.

 

Het verschil tussen onze blanke en gekleurde lampolie

De manier waarop olie- en petroleumlampen branden hangt af van de grootte en het soort lont (katoen of glasvezel), maar ook zeker van het type lampolie. Dankzij de dun vloeibare paraffine wordt onze blanke lampolie snel door de lont getransporteerd. De brandeigenschappen zijn dan ook uitstekend.

 

Onze gekleurde lampolie bestaat eveneens uit paraffine, maar met een hogere viscositeit vanwege wettelijke bepalingen. Aangezien deze vloeistof dikker is, wordt deze minder snel door de lont getransporteerd, vooral wanneer de lamp leeg raakt en de aanzuighoogte toeneemt.